Středisko ekologické výchovy - Sluňákov

25.09.2013 22:14

Z pohledu dnešních trendů výstavby projektů ekologicky šetrných k životnímu prostředí se jeví tato stavba jako vykročení správným směrem. Financování výstavby z veřejných zdrojů se ukázalo být v tomto případě dobrou a smysluplnou investicí.

Tvar budovy do velkého oblouku jakoby kopírujícího terénní vlnu skvěle zapadá do okolního prostředí a nijak nenarušuje spíše venkovské prostředí, do kterého je v dané oblasti stavba zasazena. Dá se říct, že architekti přímo vycházeli při tvorbě návrhu z tradičních venkovských stavení na Hané. Ta jsou, stejně jako Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, těsně přimknuta k zemi v dlouhé horizontále. Navíc byl dodán Sluňákovu atypický tvar narůstajícího půlměsíce.

A co víc, je zde použito maximum přírodních materiálů k jeho výstavbě. Na výstavbu budovy bylo použito hned několik materiálů: dřevo, sklo, kámen, beton a nepálené cihly a střecha je osázena bujnou vegetací. Přicházíte-li k budově ze strany od horeckého lesa, dokonce se může stát, že ani nepoznáte, že před vámi ze země vystupuje budova. V jarním a letním čase z tohoto úhlu pohledu vnímáte pouze rozkvetlou louku, což opravdu nejednoho návštěvníka tohoto centra mile překvapí. Celá střecha je pochozí a skýtá tak zároveň nádhernou vyhlídku do okolí.

Navíc celá stavba obklopena loukami, lesem, tůněmi je doslova ukázkovou architekturou symbolizující těsné sepětí člověka s přírodou.